Hoe laat je alles rondom je bedrijf met je meegroeien?

Het aantrekken van nieuwe klanten is een goed teken, maar de rest van je bedrijf laten meegroeien, dat kan soms lastig en onoverzichtelijk zijn. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je je medewerkers tevreden houdt? Is het huidige kantoor nog geschikt? Of denk je aan nieuwe vestigingen? Kortom, zijn er manieren om deze groei makkelijker te laten verlopen?


Hoe houd je het aantrekkelijk voor de medewerkers?

Als snelgroeiende onderneming heb je behoefte aan meer en goede medewerkers. Dit is niet alleen te bereiken door een aantrekkelijk maandsalaris, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen potentiële werknemers over de streep helpen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld extra vakantiedagen, flexibel werken of lease auto’s aan te bieden, maar denk vooral ook aan meer duurzame opties zoals een goede OV regeling of een fietsenplan. Drie interessante ideeën werden een aantal jaren geleden geopperd door het zakelijke nieuwsplatform Business Insider Nederland: bied je werknemers aandelenopties aan. Dit kan dan verbonden zijn aan bepaalde (prestatie)voorwaarden en het geeft een werknemer het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs aandelen te kopen binnen de onderneming. Hierdoor profiteert de werknemer dus van de groei van het bedrijf, door de meegroeiende waarde van zijn of haar aandelenoptie.

De tweede manier zijn RSU’s; Restricted Share Units. Deze geven een werknemer recht op ‘gratis’ aandelen nadat er aan bepaalde prestatievoorwaarden is voldaan.

Tot slot is het ook nog mogelijk om bonussen te koppelen aan de waarde van aandelen. Een Share Appreciation Rights (SAR) geeft een werknemer recht op een geldbedrag waarvan de hoogte afhankelijk is van de waardestijging van de aandelen van de onderneming. Al met al zijn het slimme mogelijkheden om het bestaande personeelsbestand voor langere tijd aan je bedrijf te verbinden.


Meegroeiende ruimte

Wanneer jouw bedrijf groeit en er steeds meer medewerkers aanwezig zijn, kan je kantoorruimte natuurlijk niet achterblijven. Maar wanneer ben je klaar voor een nieuw, groter kantoor? Qua ruimte kan je luisteren naar de eisen van de Arbowet. Afhankelijk van het aantal werkzame personen op kantoor, kan je kijken naar de verplichte oppervlakte van deze werkomgeving. Volgens deze wet is er 4 vierkante meter nodig per werkplek en 2 vierkante meter per persoon in de vergaderruimtes. Om het nog realistischer te maken, moet er ook rekening gehouden worden met ruimtes voor ontspanning, toiletten, gangen, opslag en eetruimtes. Naast de grootte van een kantoor zijn de faciliteiten binnen het pand ook belangrijk aan het worden. Hierbij kan je denken aan een goede ontspanningsruimte, zoals een bar of sportschool, of iets simpelers; een goed koffiezetapparaat. Uiteindelijk breng je veel tijd door op kantoor, dus hoe prettiger iedereen zich daar voelt, hoe beter.


Passend systeem

Al helemaal bij een snelgroeiend bedrijf is het belangrijk om een softwaresysteem te hebben dat makkelijk kan meegroeien. Als bijvoorbeeld de inkopen, klanten en omzet groeien, is het voordeliger om dit allemaal via een systeem in de gaten te kunnen houden. Een modern ERP systeem is Odoo; Odoo is volledig online, alles zit geïntegreerd in één systeem en het is volledig gericht op de gebruiker. Maar het is niet alleen handig voor jou, het systeem is ook voordelig voor de medewerkers binnen het bedrijf; zij kunnen bijvoorbeeld makkelijk declaraties invoeren, inzicht krijgen in hun werkzaamheden of zelf hun secundaire arbeidsvoorwaarden kiezen. Maar wat Odoo echt uniek maakt, is de flexibiliteit van het systeem zodat gebruikers er overal mee kunnen werken. Dus als iemand zin heeft om een weekje vanuit een huisje op Texel te werken, dan is dat, met dank aan Odoo, geen enkel probleem. Welke werknemer zou dat nou niet willen? En welke ondernemer zou zijn of haar mensen die flexibiliteit niet willen bieden?


Cravit heeft alle expertise onder een dak en ruime internationale ervaring, waardoor Odoo met onze hulp eenvoudig kan worden toegepast binnen jouw bedrijf. Daarnaast hebben we veel ervaring in het adviseren van bedrijven en andere instellingen die willen groeien. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan hier een demo aan.


Roadshow Amsterdam
19 juni 2023 in het Novotel Amsterdam City, van 16:00 tot 19:00 uur