Van 75% naar 1% maatwerk

Wouters Bouwmaterialen maakte de overstap van versie 9 naar 15


Efficiënt werken maar nu zonder maatwerk

Hiervoor werkte Wouters Bouwmaterialen in een verouderde Odoo Versie 9 omgeving waarvan ongeveer 75% aangepast of anders ingericht was om het voor hen werkbaar te maken. Nu doen ze hetzelfde werk in het hetzelfde systeem maar dan bijna geheel zonder maatwerk.

Om dat voor elkaar te krijgen zijn ze dit jaar overgestapt naar Odoo versie 15.

We hebben de upgrade succesvol afgerond bij Wouters Bouwmaterialen van Odoo versie 15. Hierbij zijn we van 75 % maatwerk naar bijna geheel standaard Odoo over kunnen gaan.

In 2016 zijn we gestart met de implementatie van Odoo bij Wouters Bouwmaterialen. Odoo versie 9 was toendertijd de nieuwste versie en deze hebben we toen geïmplementeerd. Veel processen verliepen net wat anders of waren niet ingericht in standaard Odoo waardoor we toch veel maatwerk moesten toepassen. Wouters Bouwmaterialen heeft er altijd mee uit de voeten gekund maar liep toch tegen verschillende issues aan zoals performance. In goed overleg hebben we eind vorig jaar besloten over te gaan naar de nieuwe versie van Odoo. 

Odoo heeft zich zo veel ontwikkeld ten opzichte van versie 9 dat veel van de toen gemaakte functionaliteiten nu al standaard in Odoo zit. Daarbij komt dat ook wij Odoo nog beter gaan begrijpen. En dat Wouters zelf kritisch naar haar eigen processen gekeken heeft om te zorgen dat de functionaliteit die standaard in Odoo zit voldoet of met Odoo studio aanpassingen mogelijk is gemaakt. Ook door onze ervaring met andere klanten en nog meer kennis van Odoo hebben we bijna al het maatwerk terug gekregen naar standaard Odoo.

Cravit heeft haar processen en projectaanpak in de jaren verder verbeterd. We zijn nu veel meer gefocust op een voorafgaande analyse gevolgd door een Proof op Concept demo van Odoo. We kijken eerst hoe het bedrijf nu werkt en daarna geven we pas aan hoe dit dan in Odoo (standaard) dan zou werken. Dit gehele proces konden wij bij Wouters natuurlijk inkorten omdat we het bedrijf al kennen en weten hoe ze werken. Maar deze gedachtegang heeft ons wel geholpen Odoo nu zo in te richten dat zij zonder maatwerk Odoo kunnen gebruiken. Toch was het nodig om samen met Wouters Bouwmaterialen alle business flows kritisch door te lopen en te kijken of het proces niet iets aangepast kon worden zodat het binnen de standaard mogelijk was. Op een aantal punten heeft Wouters daar verbeteringen en aanpassingen in doorgevoerd. We hebben daarbij eerst gekeken naar de gedachtegang van Odoo en de processen van Wouters daarop aan laten sluiten in plaats van direct met maatwerk te starten. Want dat is een valkuil als alles wat je bedenkt, gemaakt kan worden. Een goede samenwerking in dit proces is cruciaal. Wouters heeft in dit proces zelf heel actief meegedacht en elke keer kritische naar hun eigen processen gekeken om te bepalen of het binnen een standaard mogelijk was. Dit heeft het succes van de implementatie bepaald. 

Bedankt Wouters Bouwmaterialen. Jullie hebben nu een nog fijner systeem om mee te werken en door dit proces hebben jullie ons uitgedaagd en scherp gehouden. Deze kennis en ervaring kunnen wij weer meenemen in toekomstige implementaties of upgrades.


Cravit ®
[k r ae - v i t ]