De ChatGPT, vloek of zegen?


De ChatGPT: een chatbot die antwoord heeft op al jouw vragen en zelfs op commando een gedetailleerd verslag kan maken. Dit klinkt als een fantastische technische revolutie, maar deze vorm van kunstmatige intelligentie krijgt ook veel kritiek. En die komt niet alleen uit de hoek van professionals die van de pen leven.

Gewild onder professionals

De nieuwe uitvinding van OpenAl heeft vele voordelen, wat kan verklaren waarom 43 procent van de professionals het inmiddels gebruikt tijdens zijn werk. Dit bleek uit een recente enquête onder bijna 12.000 gebruikers van het zakelijke sociaal netwerk Fishbowl. De respondenten van onder andere het grote Amazon, Google en Twitter maken gebruik van de chatbot voor het schrijven van e-mails, sollicitatiebrieven, CV’s, etc. De bot is getraind om op een menselijke manier te communiceren, waardoor het de perfecte oplossing lijkt voor het maken van de eentonige en soms saaie teksten.

Een gevaar voor de wetenschap?

De bot is binnen een paar maanden erg geliefd geworden, maar er is ook veel kritiek sinds de lancering van dit type Al. Begin deze maand bracht het ziekenhuis UMC Amsterdameen artikel uit over de gevolgen van de ChatGPT op de wetenschap. Volgens de bronnen (o.a. hoogleraar Klinische psychologie Claudi Bockting) levert de chatbot soms onjuiste of misleidende teksten; de nauwkeurigheid is dus zorgwekkend, zeker ook omdat we het hier hebben over teksten met wetenschappelijke doeleinden. 

De technologische nieuwswebsite Bleepingcomputer.com ging een stap verder en benoemde eind vorig jaar tien gevaarlijke kenmerken van de ChatGPT. Zo blijkt het systeem onder meer buitengewoon geschikt voor het maken van phishing e-mails en zelfs malware. Cybercrime onderzoeker Check Point Researchhkwam erachter dat cybercriminelen al een manier hebben gevonden om de beveiliging van ChatGPT te omzeilen om de chatbot vervolgens te gebruiken om klanten bepaalde 'diensten' aan te bieden. En door ChatGPT en de chatapplicatie Telegram te combineren, kunnen gebruikers in een handomdraai malware en phishing mails opstellen. Je kan je dus afvragen of nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie niet veel te handig is voor cybercriminelen.

Wat betekent de ChatGPT voor onze beroepen?

Velen vragen zich, door menselijke eigenschappen van de chatbot, af: ‘is dit een vervanging van de mens?’ Vooral de beroepen die afhankelijk zijn van de productie van teksten, zoals journalisten, lijken in gevaar te zijn. Toch mist de bot in het huidige stadium de nuance, kritische denkvaardigheden en het ethische besluitvormingsvermogen die journalisten horen te hebben, aldus de Britse krant The Guardian. Daarnaast heeft de ChatGPT kennis tot en met 2021, waardoor het de meest recente data niet heeft. Dit, samen met de mogelijke onjuiste antwoorden, zorgt ervoor dat de bot (nog) niet in staat is om de mens en zijn beroepen te vervangen.

Maar wat het in ieder geval maar weer eens duidelijk maakt, is dat de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan en dat de gevolgen niet altijd even goed te overzien zijn. Voor ons bij Cravit is 'grip houden' daarom het toverwoord; en onze formule is Odoo, de bedrijfssoftware die alle andere, traditionele ERP-systemen ontstijgt. Dankzij de vlekkeloze integratie van de verschillende applicaties werkt je webshop perfect samen met je voorraad, financiën en je marketingtools. 

Benieuwd hoe Odoo jou kan helpen met grip en overzicht? Vraag dan hier de demo.

De moderne verhuizing
Cravit has a new office