Groeipijn is een gegeven
Maar het is onze overtuiging dat de angst voor groeipijn nooit een reden mag zijn om klein te blijven.


Ondanks de huidige malaise gaat het in Nederland op het gebied van innovatie wel goed. Nationale en internationale kennisuitwisseling en samenwerking, kapitaalinjecties vanuit de overheid en vooral goede ideeën liggen hieraan ten grondslag. Maar dat valt allemaal in het niet als het implementatie-, bedrijfskundig- en bedrijfseconomisch fundament binnen je organisatie te wensen overlaat. Maar zelfs dat hoeft geen belemmering te zijn voor wie bereid is verder te kijken.  

Inflatie, energiecrisis en bestuurlijke impasse: je zou bijna denken dat er in Nederland niets meer goed gaat. Gelukkig is dat maar één kant van de medaille. Want sinds vorig jaar behoort Nederland namelijk tot de groep ‘sterke innovatoren’ in het European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie. Deze upgrade is mede te danken aan de vele investeringen die de Nederlandse overheid doet, waardoor we inmiddels een broedkamer zijn geworden op het gebied van onder meer ICT en windenergie; sectoren die door dit beleid floreren zijn bijvoorbeeld universiteiten en de ICT- en softwarebranche.


Open innovatie als aanjager

Dat komt echter niet alleen door de kapitaalinjecties, maar vooral door hun sterke geloof in open innovatie, zodat een goed idee van buitenaf met evenveel enthousiasme omarmd wordt als wanneer het vanuit de eigen organisatie komt. Dat leidt niet alleen tot een explosie aan mogelijkheden, maar deze kruisbestuivingen zorgen er ook voor dat de zich steeds snellere ontwikkelende technologieën makkelijker bij te houden zijn.


Dat blijkt bijvoorbeeld uit de samenwerking tussen de TU Delft en de Rabobank. De universiteit en bank begonnen hiermee in 2019 en hun eerste doelen hadden betrekking op de innovatie van smart cities, gezondheid en voedselproductie. Nu zijn samenwerkingen tussen universiteiten en bedrijven over het algemeen voor beiden voordelig, omdat de universiteit de onderzoeken kan uitvoeren terwijl het bedrijf de praktische data en de funding kan inbrengen. Niet gek dus dat de Rabobank dit als een goede match beschouwd, omdat ze met de kennis van de TU Delft hun klanten kunnen helpen innoveren.


Een minstens zo interessante speler op dit vlak is Lightyear. Het doel van dit Brabantse bedrijf – in 2019 nog verkozen tot ‘meest veelbelovende startup’ - is om schone mobiliteit voor iedereen toegankelijker te maken. Zo werken ze aan betaalbaardere modellen van hun zon-aangedreven auto. Om die ambitie te verwezenlijken, is Lightyear een strategische partnerschap aangegaan met het Koenigsegg, een Zweedse fabrikant van high-performance sportwagens. Door de kennisuitdeling verwacht men dat de opvolger van Lightyear’s huidige model – die volgens planning in 2025 op de markt komt - nog efficiënter zal worden.



Interesse vanuit Japan


Tot slot batterijfabrikant ELEO: al vanaf de oprichting in 2017 door oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven wijdt dit bedrijf zich aan het toegankelijk maken van hoogwaardige batterijsystemen voor een breed scala aan toepassingen. Zo ontwikkelde ELEO een modulair batterijsysteem dat uniek is door het geavanceerde batterijmanagementsysteem en innovatief thermisch beheersysteem. Dat nieuws bereikte ook het Japanse familiebedrijf Yanmar, dat een scala aan mogelijkheden ziet in ELEO’s batterijtechnologie om hun elektrische aandrijflijn verder uit te breiden met maatwerk oplossingen voor industriële toepassingen.



Durf te groeien


Het mag duidelijk zijn dat het snel kan gaan voor wie een goed idee heeft. Maar dat lukt alleen als je als bedrijf alles op orde hebt als zich op een dag een partner meldt of als je er zelf een zoekt. En zelfs met zo`n samenwerking in de pocket is gezond groeien en procesoptimalisatie niet iets dat vanzelf gaat. Door onze jarenlange ervaring op implementatie-, bedrijfskundig- en bedrijfseconomisch gebied weten wij dat bij Cravit als geen ander: veranderingen die met groei gepaard gaan kosten nu eenmaal tijd, aandacht en energie; en dat er dingen anders zullen gaan dan gepland is een gegeven. Maar het is onze overtuiging dat de angst voor groeipijn nooit een reden mag zijn om klein te blijven.

Benieuwd hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen? 

Vraag dan een vrijblijvende demo aan

Odoo Roadshow Málaga
We would like to invite you!