Mensen aannemen of outsourcen? Een groter pand of inzetten op meer hybride werken? En geld van buitenaf of toch liever zelf de controle houden? Als je kleine bedrijf eindelijk groter en succesvoller wordt, komen er zoveel vragen op je pad, dat het makkelijk is om door de bomen het bos niet meer te zien. Nu is elk bedrijf uniek, maar er is rode draad in wat je geregeld moet hebben om succesvol te kunnen groeien.

Wie gaat dat betalen?
Het is natuurlijk de grote droom van elke ondernemer: het plannetje dat ooit aan de keukentafel werd verzonnen, is inmiddels zo`n goed lopend bedrijf/concept/product dat het uit zijn jasje dreigt te groeien. Dat is uiteraard leuk, maar geen reden om op je lauweren te gaan rusten, integendeel. Nu komt het erop aan de succesvolle periode van bouwen af te sluiten en vol op groei in te zetten. En dan popt direct de vraag op: wie gaat dat betalen?
Voor de meeste bedrijven – 62 procent van de ondervraagden – is dat nog steeds de bank, zo blijkt uit de Financieringsmonitor 2022, een enquête onder 500 ondernemers die het CBS maakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een bancaire investering ook voor jou het beste werkt: zoek je bijvoorbeeld kapitaal omdat je zo snel groeit dat je continue op zwart zaad zit? Ga dan via vrienden of familie op zoek naar durfkapitaal. Of ontwikkel je bijvoorbeeld een product of prototype? Kijk dan eens of je niet in aanmerking komt voor een WBSO-subsidie. Of gaat jouw behoefte om echt grote bedragen? Dan moet je om de tafel met venture capital-investeerders of business angels. Maar met welke partij je ook in zee gaat, let op dat je niet te veel van je bedrijf weggeeft in ruil voor de investering.
‘Zo gaan we hier met elkaar om’ document
Dat behoud van zeggenschap binnen je onderneming speelt ook een rol bij het aannemen van (meer) mensen. Het bedrijf is natuurlijk jouw kindje, maar feit is ook dat je de activiteiten niet langer alleen of met maar een paar mensen kan regelen. Overweeg je personeelsuitbreiding, loop dan eerst kritisch door de financiën van de afgelopen maanden. Is de omzet gegroeid, dan is dat een verdienste van het huidige team en iets waar je op kan voortborduren.
Maar dat is natuurlijk maar een manier om jouw mogelijkheden in kaart te brengen; wil je meer inzicht, dan kan je via deze test kijken of jij klaar bent voor meer personeel.
Met nieuwe mensen komen nieuwe opvattingen, ervaringen en werkwijzen. Daar moet ruimte voor zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van de huidige bedrijfscultuur. Dat is tenslotte waar jij je stinkende best voor hebt gedaan en datgene waar klanten en (potentiële) werknemers op afkomen. Om tot een goede en werkbare mix te komen, is het raadzaam eerst de bestaande bedrijfscultuur in kaart te brengen. Die zal deels op papier staan, maar de ongeschreven regels en gewoonten zijn minstens zo belangrijk. Vervolgens kan je dit ‘Zo gaan we hier met elkaar om’ document analyseren op witte vlekken, gemiste kansen en open deuren. Geen makkelijke exercitie, maar in deze tijden waarin steeds minder ruimte lijkt te zijn voor fouten wel een hele noodzakelijke.
Overzicht krijgen en houden
Nieuwe mensen, verse investeerders, een groter pand. En terwijl je de groei moet managen, moet de onderneming intussen ook nog gewoon doordraaien en blijven leveren. Nu was het behoud van overzicht altijd al belangrijk, maar nu je meer mensen bij je onderneming begint te betrekken, wordt het helemaal cruciaal. Want hoewel jij niet alles meer zelf doet, ben en blijf je wel het boegbeeld van de onderneming.
Gelukkig sta je er niet op alle vlakken alleen voor: zo kan je je ICT efficiënt en overzichtelijk houden door Enterprise Resource Planning. ERP is een computerprogramma dat de processen binnen een bedrijf ondersteunt en dat kan helpen bij belangrijke momenten, zoals bij personeelsuitbreiding of het binnenhalen van een megaorder. Een voorbeeld van een zeer bruikbare ERP is Odoo, het all-in-one systeem waarmee alle administratieve IT -processen veilig in één systeem met elkaar verbonden zijn en samenwerken.
Wij van Cravit geloven al jaren in de kracht van Odoo. Bent u benieuwd wat deze software inhoudt en wat het voor uw bedrijf kan betekenen?
Klik dan hier voor een vrijblijvende demo.