Cryo Store

Temperatuur gecontroleerde opslag en distributie is met Odoo een koud kunstje

Als full service logistieke partner levert Cryo Store services aan organisaties en bedrijven in de farmacie, biotechnologie, voedingsindustrie en gezondheidszorg Na de oprichting in 1999 heeft Cryo Store zich gespecialiseerd in temperatuurbeheersing in opslag, vervoer en verpakkingen en de diensten uitgebreid


Gebruikers: 12
Industrie: Koude opslag
Kantoren: 
Klant sinds: 2017
Website:
 www.cryostore.com


Wie is Cryo Store

In het hoge Noorden van Nederland is een bijzonder bedrijf gevestigd Cryo Store. Bij binnenkomst doen naambordjes op de deuren denken aan een medisch bedrijf behandelkamer, röntgenkamer. Niets is minder waar vertelt managing director Menno Sappé, hoewel er een onbetwiste link is met de gezondheidsindustrie.

Ruim twintig jaar helpt Cryo Store bedrijven en instellingen met het verzorgen van temperatuur gecontroleerde opslag en distributie. Of het nu gaat om het verpakken van voedingsmiddelen monsters, het opslaan van bio samples, of om vaccins die naar een laboratoria in Duitsland moeten, Cryo Store ontzorgt haar klanten voor de gehele, temperatuur gecontroleerde, logistieke keten. Met behulp van innovatieve dienstverlening komt het product in optimale conditie aan op de plaats van bestemming. Nagenoeg overal ter wereld.

Wat was de uitdaging
Een kleine tien jaar geleden is Cryo Store naar het huidige pand in Joure verhuisd, waar voorheen een tandartsenpraktijk was gevestigd. De nog aanwezige naambord verwijzingen zijn een knipoog naar dat verleden. Deze locatie is speciaal geschikt voor langdurige temperatuur gecontroleerde opslag en voorzien van alle denkbare beveiligingsmaatregelen tegen bijvoorbeeld brand en inbraak. Bovendien worden speciale monitor en back up faciliteiten onderhouden. Continue bewaking en hele specifieke registratie, bijna op nano niveau.

‘We passen op de “kinderen" van anderen, namelijk hun cruciale bedrijfsdata’, zegt Menno ..‘Dat vraagt uiterst zorgvuldige behandeling. We zijn een niche in een niche markt.

De hoeveelheid verschillende data van bedrijven beheren resulteerde in veel maatwerk en specifiek ontwikkelde software. Soms zelfs nog MS DOS georiënteerd. En toch wilde Cryo Store naar één database structuur. Aanvankelijk ontwikkelde zij dit zelf. Met succes, maar er waren nauwelijks analyses mogelijk. Deze software is deels nog in gebruik, maar de ontwikkelaar was als eenmansbedrijf een te groot risico.

Waarom de keuze voor Odoo
In de zoektocht naar een stabiel pakket kwam Cryo Store bij Odoo uit. Toch werd dit niet direct omarmd vanwege een ervaren gemis aan flexibiliteit bij de toenmalige leverancier. Tot een verzending naar een klant misging vanwege een niet juist geregistreerde verhuizing en korte tijd later opnieuw een zending misliep door een nieuwe vervoerder. Menno realiseerde zich hoe kwetsbaar de data opslag was en hoe hard de één database structuur nodig was.

De zoektocht startte opnieuw. De meeste moeite had Menno met het feit dat zijn processen niet in standaard software paste en flexibiliteit een absolute voorwaarde was. Zo kwam hij opnieuw bij Odoo uit en bij Cravit, één van de eerste gold partners van Odoo in Nederland.

Hoe is het project aangepakt

Met een projectteam werden functionele eisen geformuleerd. ‘Wij hadden echt behoefte te ervaren wat wel en niet kon ..“Bewijs het maar” vroegen we aan Cravit,’ vertelt Menno. Dus op locatie werd vervolgens met succes een Proof of Concept uitgevoerd. In mei 2017 werd gestart met het project. Het had eerder klaar kunnen zijn, maar besloten werd te wachten tot de nieuwe release Odoo 11 in oktober 2017 uit zou komen. Ondanks het advies van Cravit voor een geleidelijke implementatie is Cryo Store per 1 januari 2018 met alle functionaliteiten in een keer live gegaan.

Hoe was de samenwerking met Cravit
Hoe meer flexibiliteit nodig was, hoe complexer het project werd. Cryo Store moest wennen aan het denken vanuit de (on)mogelijkheden van Odoo. Daarom was de fysieke aanwezigheid van de projectmanager van Cravit randvoorwaarde. Een dag in de maand gezamenlijk monitoren, overleggen en aanpassen werkte prettig.‘Cravit kenmerkt zich door een hoge en goede flexibiliteit’ aldus Menno.

Waar heeft Odoo in bijgedragen
‘We hadden een heel goed systeem, maar misten de analyses. Ik denk dat vooral de applicaties finance en crm sales in Odoo ons een veel beter inzicht geven. Het grote voordeel van Odoo is dat in één pagina volledig overzicht gegeven wordt van onze bedrijfsspecifieke gegevens. Zo diep konden wij dat in het verleden niet.

Cryo Store typeert zich als te klein om alles uit Odoo te halen wat er in zit. Anderzijds hebben zij wensen die nog niet passen in Odoo, zoals het volledig automatiseren van hun specifieke vervoersproces. Maar Odoo ontwikkelt continu, dus wellicht bieden interfaces straks de gewenste functionaliteiten.

Meer informatie over Cryo Store? Bezoek de Cryo Store website www.cryostore.com

Delen

Sanitairkamer
Droombadkamers creëren met Odoo